
ego. Kuchnia wegańska i wegetariańska, czyli kuchnia bez mięsa, staje się w dzisiejszych czasach coraz bardziej popularna. Jeśli chcemy, możemy także włączyć do naszej diety posiłki bezmięsne, jeśli do tej pory tego nie robiliśmy. Warto w tym celu na przykład znaleźć w internecie strony, na których znajdują się przepisy wegańskie i przepisy wegetariańskie. Reasumując, bez mięsa jak najbardziej można żyć, ale absolutnie nie musimy z niego rezygnować.
Warzywa grzyby tofu
Macie dość ciężkich, mięsnych potraw? Chcielibyście spróbować czegoś nowego? A może po prostu macie ochotę na zdrowe, pożywne jedzenie? W takim razie kuchnia wegańska jest czymś w sam raz dla was!
Przepisy wegańskie bazują na produktach roślinnych, a potrzebne do nich składniki można znaleźć w większości sklepów. Warzywa, grzyby, tofu. Same pyszności. A jeśli nie przeszkadza wam nabiał w waszych posiłkach, możecie wypróbować także przepisy wegetariańskie. Wegetarianie jedzą również jajka, więc otwiera się przed wami kolejny wachlarz możliwych potraw.
Obie te kuchnie są dosyć ciekawe
Czym różni się kuchnia wegańska od kuchni wegetariańskiej? Założę się, że temat ten ciekawi nie jedną osobę. Przepisy wegańskie i ogólnie sam weganizm opiera się na pożywieniu bezmięsnym z wykluczeniem wszelkich produktów odzwierzęcych. Weganie więc muszą szczególnie dbać między innymi o zapotrzebowanie w oleje roślinne, zboża, nasiona i orzechy. Natomiast przepisy wegetariańskie tworzone są głównie z owoców i warzyw, lecz dopuszczalne są też nabiały typu: mleko, ser, jogurty oraz jajka. Obie te kuchnie są dosyć ciekawe i mają swoje zasady, serdecznie zachęcam do osobistego skosztowania.